ANSWERS TO WICKED MISSISSIPPI TRIVIA REDUX

March 22, 2013 § 4 Comments

Here are the answers …

1.  McKinley Morganfield and Chester Burnett are two world-renowned Mississippians. What were they famous for, and by what names did we know them?

Answer:  Blues musicians Muddy Waters (Morganfield) and Howlin’ Wolf (Burnett).

2.  What was the name of US President James K. Polk’s plantation in what is now Grenada County?

Answer:  Yalobusha.

3.  What and where was the second oldest military academy (after West Point) in the US, and the first educational institution in the Mississippi Territory?

Answer:  Jefferson College, near Washington, Mississippi, in Adams County. Jefferson Davis studied there, and John James Audubon was a professor there from 1822-23. Aaron Burr was arraigned there for treason. It ceased operation in 1964, and is now a state park site.

4.  What now-nationwide organization was first established in 1909 in Crystal Springs?

Answer:  The PTA.

5.  The first franchised Holiday Inn was located in which Mississippi city?

Answer:  Clarksdale.

6.  Where does the “Southern cross the ‘Dog?” and what does that phrase mean?

Answer:  In Moorhead, where the Southern RR was intersected at a 90-degree angle by the old Yazoo & Mississippi Valley RR (aka Yazoo & Delta, or YD = “Yellow Dog” or, simply ‘Dog), said to be the only 90-degree RR intersection in N. America. It’s mentioned in W.C. Handy’s “Yellow Dog Blues” and several other blues songs. Although the line is abandoned now, there is a monument at the site, and the crossed rails are preserved.

7.  Casey Jones, a resident of Jackson, Tennessee, met his famous death in Vaughn, Mississippi. In what Mississippi town did he reside from 1893-1896?

Answer:  Water Valley.

8.  The adjoining towns of Pittsburgh and Tullahoma were consolidated on July 4, 1836, to form which Mississippi city?

Answer:  Grenada.

9.  Jesse James robbed a bank in which Mississippi city?

Answer:  Corinth. On December 7, 1874, the Tishomingo Savings Bank was robbed, and witnesses attributed it to the James-Younger gang. Some witnesses claimed he was not with his gang when the robbery took place, and, indeed, he was seen in a train robbery in Kansas the following day.

10.  A traditional belief of the Choctaw people is that they first appeared on earth when they emerged from a cave near the “Mother Mound” in Mississippi. What is the mound called, and where is it?

Answer:  Nanih Waiya, about 15 mi. NE of Philadelphia.

11.  Avalon, a defunct village in Carroll County, is the home town of which famous Mississipian?

Answer:  Blues artist Mississippi John Hurt.

12.  When he raided CSA President Jefferson Davis’s Brierfield plantation near Vicksburg, Ulysses Grant stole – or “confiscated” – one of Davis’s horses that the Union commander used through the rest of the Civil War. What did the General name his stolen horse?

Answer:  “Jeff Davis.” Grant’s primary mount was “Cincinnatus,” but Jeff Davis the horse served as a replacement.

13.  Name the community founded in the Mississippi Delta in 1887 by descendants of Davis Bend, a utopian slave community established by Joseph Davis, older brother of Jefferson Davis.

Answer:  Mound Bayou.

14.  What was the original name of the site that became Jackson before it was known as LeFleur’s Bluff?

Answer:  Parkerville.

15.  Which Laurel native became an internationally acclaimed soprano with the New York Metropolitan Opera?

Answer:  Leontyne Price.

16.  Which of Mississippi’s yacht clubs has the distinction of being only the second to be established in the U.S.?

Answer:  Pass Christian Yacht Club, founded in 1849. The New York Yacht Club, founded in 1844, was the first.

17.  Who is “The Sage of Tippo?”

Answer:  Noted jazz musician Mose Allison, of Tippo, in Tallahatchie County.

18.  Ronald Reagan launched his 1980 campaign for President as the Republican party nominee at what Mississippi event?

Answer:  The Neshoba County Fair. He delivered a speech that drew criticism because he used the phrase “I believe in states’ rights” in the county where three civil rights workers had been murdered 16 years before. States’ rights had been considered by many to be a code phrase used in the 1950’s and 60’s for segregation.

19.  On May 26, 1736, a combined force of 1,200 French and Choctaws, under command of Bienville, was defeated by Chickasaw defenders in the Battle of Akia, in what present-day Mississippi county?

Answer:  Lee, about 3 mi. S of Tupelo. The name of the village is actually “Hikia” in Chickasaw, which means erected, or set up.

20.  The fictional Dr. Leonard “Bones” McCoy, chief medical officer of the Starship Enterprise in the original Star Trek series, had a Mississippi connection. What was it?

Answer:  He attended Ole Miss.

21.  Just before the Civil War, 92.5% of this Mississippi county’s total population were slaves–the highest concentration of slaves in the United States.

Answer:  Issaquena. The 1860 U.S. Census reported a total of 7,244 slaves held in Issaquena County, and of 115 slave owners, 39 held 77 or more slaves

22.  What is the oldest newspaper published in Mississippi?

Answer:  The Woodville Republican, since 1823.

23.  At 86.5%, this Mississippi county has the highest percentage of African American population of any county in the United States. Which is it?

Answer:  Jefferson.

24.  What was the historic, now defunct, road that entered Mississippi from Alabama in what is now Lowndes County, crossed Noxubee, Kemper, Newton, Jasper, Jones, Marion, and Pearl River Counties before crossing into Louisiana at the Pearl River twenty miles west of Poplarville, Mississippi?

Answer:  The Jackson Military Road, established at the insistence of General Andrew Jackson to facilitate the movement of forces south for defense of New Orleans. It was authorized by Congress in 1816, and was completed in 1820, under supervision of Jackson himself. Roads and streets with names such as “military road” and “Jackson Military Road” can still be found along the route.

25.  Name the four official sites of the state capital through its history.

Answer:  Natchez, Washington, Columbia and Jackson. After Jackson was occupied and burned in the Civil War, other provisional seats of government were Columbus, Macon, Enterprise and Meridian.

Bonus Question: What was the unusual object that fell from the sky in an 1887 hailstorm in Bovina?

Answer:  A 6″ x 8″ gopher turtle encased entirely in ice.

Tagged:

§ 4 Responses to ANSWERS TO WICKED MISSISSIPPI TRIVIA REDUX

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading ANSWERS TO WICKED MISSISSIPPI TRIVIA REDUX at The Better Chancery Practice Blog.

meta

%d bloggers like this: